La psiholog

Mituri și realități

Există adesea rețineri în a beneficia de serviciile unui psiholog pentru simplul fapt că informațiile deținute sunt incomplete. Cel mai adesea imaginea despre o ședință psihologică este ruptă din scenariile unor filme. Ecranizările surprind unele aspecte și mizează pe un impact emoțional. Rolul lor nu e acela de a informa corect. Așa că nu e surprinzător că poate încă mai credem că mersul la psiholog implică să te întinzi pe un pat și să îți depeni amintirile. Sau poate mersul la psiholog implică să fii ascultat, și judecat. Psihologul are mereu sfaturi și rețete care garantează succesul.

Informațiile astea distorsionează realitatea și creează false așteptări. E normal să ai puține rețineri în a te destăinui unei alte persoane. Dar acea persoană în postura unui psiholog nu te va judeca. Profesionalismul implică obiectivitate și nu judecăți de valoare la adresa clientului. În plus nu-ți va fi furată libertatea de decizie prin rețete prefabricate, standard. Psihologul îți pune la dispoziție cunoștințele de specialitate, îți oferă suport emoțional, te poate ghida în dezvoltarea personală. Esența constă într-o muncă de echipă bazată pe colaborare. Clientul este activ în procesul terapeutic iar calitățile sale personale sunt explorate și valorificate.

O ședință la psiholog implică discuții care se extind pe durata a 50 de minute. Fiecare ședință are obiective clare și se derulează săptămânal. Primele ședințe sunt dedicate evaluării situației cu care clientul se prezintă. Împreună cu acesta se stabilesc obiectivele întâlnirilor viitoare. Adesea clientul este implicat într-un proces de transfer de cunoștințe din spațiul cabinetului în viața cotidiană, prin diferite sarcini specifice. Scopul e acela de a eficientiza intervenția. Numărul de ședințe necesare variază în funcție de problematica fiecărui caz.

De ce aș merge la un psiholog?

Probleme avem cu toții, însă sunt momente în care simțim că nu le mai putem face față. Sentimentul de neputință, starea de copleșeală, sau nervozitatea cauzată de stres adesea ne împiedică să funcționăm la parametrii optimi. Viața profesională poate fi afectată, viața de familie se poate resimți și impactul negativ se poate extinde și asupra relațiilor sociale. În timp conștientizezi tu sau cei din jur că lucrurile nu mai funcționează la fel de bine. Ceea ce altădată era ușor acum e dificil. Sunt probleme de viață și nu desprinse din culegeri. Pot fi vagi, cu date incerte, iar soluționarea lor poate implica multiple cărări. Cararea pe care ai urmat-o de ceva timp și care ți-e familiară te-a condus spre impas. Psihologul îți poate fi ghid. Va face pași alături de tine pe vechea cărare și va analiza împreună cu tine factorii care te-au împins să alegi acel drum. Îți va analiza stările, gândurile și îți va arăta fisurile care apar. Îți va fi ghid în a te orienta spre un alt drum pe care poate ai mai pășit în trecut și ai uitat de el, sau pe care vei păși acum pentru prima oară. Rolul psihologului e acela de a-ți oferi suport în a identifica forma în care decizi ca schimbarea să se producă. Te va sprijini în demersul dezvoltării personale și va sonda împreună cu tine viața ta interioară.

Ceea ce rămâne în urma acestor ședințe este un câștig pentru o viață întreagă. Fiecare ședință e un timp al tău personal, dedicat ție, destinat stării tale de bine.

 

Psiholog, Raluca Rotar

 

 

 

 

Samusmed - toate drepturile rezervate. Samusmed.ro