Datorita cercetarilor recente, specialistii au descoperit faptul ca o alimentatie deficitara poate provoca aparitia obezitatii la copii. Astfel, alimentatia din primele luni de viata este cea care determina dezvoltarea si cresterea rapida a tesutului adipos.
Tesutul adipos este format dintr-o multitudine de celule grasoase (adipocite), care la un adult normal sunt in numar de (26,83±1,77)x109. Daca calculam, obtinem o cantitate de 18 kg de grasime. Perioada cand se stabilizeaza numarul acestor celule adipoase este in jur de 23 de ani, la adulti numarul de adipocite ramanand in permanent acelasi.
Interesant este ca, atunci cand un individ ia in greutate, numarul acestor celule adipoase ramane la fel, singurul lucru care se schimba este volumul lor (cresc).
Cercetarile recente au stabilit faptul ca suma celulelor adipoase este determinata inca din primii ani de viata, sau chiar mai mult, din primele luni. Daca un copil are o greutate crescuta in primele 6 luni de viata, acesta va dezvolta obezitate care se va mentine atata in copilarie cat si mai tarziu, ca adolescent si adult.
Printre copii obezi din primul an de viata se recruteaza cei mai multi obezi printre adolescentii si adultii de mai tarziu (peste 42% din obezii adulti au fost obezi in copilarie iar peste 80% din copii obezi, vor fi supraponderali ca adulti). Acest fapt ne face sa afirmam ca alimentatia din copilarie este cea mai importanta, cea care va marca intreaga viata a individului.
Daca un individ scade in greutate, volumul acestor adipocite scade, ele revenind la volumul lor normal, pe cand daca acesta se ingrasa, ele cresc pana la dimensiuni impresionante.
Scopul nostru este acela de a opri cresterea in volum a celulelor adipoase din perioada copilariei, astfel ca acesta sa se dezvolte la o greutate normala, care se va mentine pe tot parcursul vietii.
Daca un copil la nastere are 12% din greutatea corpului sub forma de grasime, acesta va ajunge la 4 luni la 20%, iar la un an la un sfert din greutatea corpului, daca nu se intervine deloc nutritional. Depasirea a 30% din greutatea corpului de grasime, reprezinta stadiul de obezitate infantila. Trebuie sa avem grija ca numarul de adipocite sa nu ia amploare din primele luni de viata, pentru ca sa le oferim copiilor nostri o viata sanatoasa, fara probleme de sanatate.
Deci obezitatea incepe din primii ani de viata si un rol deosebit de important il are alimentatia necorespunzatoare.
Din pacate, pentru multi parinti in ziua de azi, un copil grasut reprezinta un copil sanatos, care a fost bine hranit. Nimic mai gresit! Un copil durduliu de mic, va dezvolta obezitatea, care la randul ei nu vine singura, ci insotita de numeroase afectiuni cum ar fi: hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, diabet zaharat, complicatii respiratorii, hepatice si ale aparatului locomotor. O mare parte din parinti isi indeamna copii sa manance tot din farfurie, considerand un lucru rusinos sa ramana o parte din hrana neconsumata, din cauza refuzului copilului. Trebuie retinut faptul ca un copil, oricat de mic ar fi, are dezvoltata senzatia de satietate. Astfel, el simte singur cand este satul si cand nu mai are nevoie sa fie “indopat”. Parintii trebuie sa fie un model pentru cei mici, sa ii invete ce inseamna o alimentatie sanatoasa si nutritiva, contrar parintiilor care le satisfac poftele celor mici la restaurante fast-food, simtindu-se satisfacuti ca le-au oferit copiilor tot ce au vrut.
Un copil invatat cu o alimentatie sanatoasa, bogata in principii nutritive, invatat cu fructele si legumele, cu gustari sanatoase, neprocesate, va fi mai putin tentat sa incerce din alimentele bogate in calorii.
Alimentatia copilului mic (1-3 ani)
Parintii trebuie sa stie faptul ca nu exista regimuri standardizate, acesta trebuind adaptat la nevoile specifice ale copilului. Astfel, copilul cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani are nevoie de 90 kcalorii/kg corp/zi. Nevoile hidrice ale acestuia sunt acoperite de 90-100 ml/ kg corp/zi.
Proteinele trebuie sa fie: 2gr/kg corp/zi (provenite din carne, lapte, oua, ficat, vegetale)
Lipidele(grasimile) sunt suficiente in cantitate asemenea de 2gr/kg corp/zi.
Glucidele(carbohidratii) nu trebuie sa depaseasca 12gr/kg corp/zi (iar acestea sa provina din fainoase, dulciuri, iar cel mai mult din legume si fructe).
Orice surplus la aceste valori vor determina o crestere in greutate a copilului, pentru ca acesta nu consuma prin activitatiile zilnice mai multe calorii decat ingera.
-parintii ar trebui sa ii permita libertatea copilului de a-si alege cantitatea de alimente ce o va consuma la acea masa, si sa nu il forteze sa isi goleasca farfuria.
-acestia trebuie sa aleaga alimente cat mai proaspete( au un gust mai bun, contin mai multe vitamine si sunt supuse mai putin procesului de oxidare ca urmare a depozitarii prelungite), sa fie fara aditivi(conservanti, coloranti, aromatizanti, stabilizatori – acestia reduc proprietatile nutritive ale alimentelor), sa fie cat mai integrale (adica sa fie cat mai putin procesate, pentru a le mentine echilibrul natural in fibre alimentare) si sa fie necontaminate (sa nu fie stropite cu pesticide, insecticide sau fertilizatori, adica sa fie cat mai organice cu putinta).
- trebuie evitat obisnuirea copilului cu “ciugulitul” intre mese; acesta trebuie invatat ca mesele se servesc la ore fixe, singura gustare permisa intre mese fiind fructele, in niciun caz dulciuri.
Alegerea meselor:
-painea, orezul, pastele sa fie din cereale integrale care contin vitaminele B, fier, magneziu, fibre alimentare, proteine si acizi grasi nesaturati.
-legumele si fructele: sa fie crude, sau fierte pentru putin timp intr-o cantitate cat mai mica de apa pentru a limita pierderea unor substante nutritive cum ar fi:vitaminele, mineralele, fitosteroli, carotenoizii si polifenolii; sucurile naturale de fructe pot substitui fructele.
-carnea sa fie cu un continut cat mai scazut in grasime
-sa se evite cu desavarsire obisnuirea copilului cu bauturile acidulate sau orice fel de sucuri bogate in zaharuri, de preferinta acesta nici nu trebuie sa stie ca exista.
In ultimul rand, sa nu uitam de un factor deosebit de important, activitatea fizica. Copilul trebuie incurajat sa petreaca cat mai mult timp in aer liber, departe de tentatia privitului la televizor, a jocurilor pe calculator, aceste activitati indemnandu-l la o viata sedentara cu consecinte grave.
Bibliografie : Iulian Mincu « Ghidul terapeutic al obezitatii«