Caria dentară este considerată ca o boală infecțioasă nespecifică, legată de prezența în placa dentară a unor bacterii cariogene ce se organizeaza în colonii la nivelul suprafețelor dintelui.
Aceste bacterii cariogene folosesc glucidele ca și substrat pentru a adera de suprafețele dentare și pentru a produce acidul lactic, responsabil de dizolvarea structurilor anorganice ale dinților.
Caria dentară este indusă astfel de interacțiunea dintre 3 elemente: dinte – floră bacteriană – substrat alimentar, toate mediate de salivă, a cărui rol este foarte important.
Cum putem reduce apariția cariei dentare?
Studii realizate de experți și cercetători arată că acest lucru se poate realiza prin:
- Modificarea obiceiurilor alimentare: - reducerea frecvenței meselor și gustărilor (maximum 5 pe zi) limitând astfel consumul de glucide
-
Îmbunătățirea măsurilor de igienă bucală:
- Ameliorarea eficienței periajului dentar
- Utilizarea unei paste de dinți cu FLUOR de cel puțin 2 ori pe zi
- Utilizarea aței dentare măcar o dată pe săptămână
-
Fluorizare:
- Folosirea de comprimate cu fluor ca și o alternativă la fluorizarea apei din rețea
- Realizarea de fluorizări profesionale o dată sau de două ori pe an
- Sigilarea șanțurilor și fosetelor molarilor și/sau premolarilor proaspăt erupți pe arcade
Știați că?
-
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă la sân sau cu lapte praf industrial până la vărsta de 6 luni, deoarece o diversificare precoce expune copilul la alergeni prin imposibilitatea sa de a digera și metaboliza toate alimentele.
-
Laptele de mamă sau cel de vacă este considerat ca și un potențial cariogen atunci cand este consumat cu un biberon în timpul nopții înainte de vârsta de 3 ani.
-
Brânza consumată la sfrșitul meselor are un efect protector al dinților.
-
Fructele și legumele crude sunt slab cariogene, fiind recomandate intre mese la copii.
-
Dulciurile lipiciose, de tipul caramelelor, cresc timpul și suprafața de expunere a țesuturilor dure dentare la agenții demineralizanți.
-
O bucată de branză consumată imediat după un aliment dulce va diminua efectul cariogen al zahărului.
-
Gustările dulci în afara meselor sunt ânmod particular nefaste pentru dinți.
-
Cantitățile importante de zahăr ingerate, vor fi mai puțin cariogene dacă ele sunt consumate în timpul meselor și nu de mai mult de 4 ori pe zi.
-
Băuturile carbogazoase și alimentele acide consumate frecvent duc la apariția eroziunilor la nivelul coletului dintelui.
-
Cariile netratate ale dinților temporari reprezintă un factor favorizant în apariția cariilor la dinții permanenți.