Caria dentară este considerată ca o boală infecțioasă nespecifică, legată de prezența în placa dentară a unor bacterii cariogene ce se organizeaza în colonii la nivelul suprafețelor dintelui.

Aceste bacterii cariogene folosesc glucidele ca și substrat pentru a adera de suprafețele dentare și pentru a produce acidul lactic, responsabil de dizolvarea structurilor anorganice ale dinților.

Caria dentară este indusă astfel de interacțiunea dintre 3 elemente: dinte – floră bacteriană – substrat alimentar, toate mediate de salivă, a cărui rol este foarte important.

 

 

Cum putem reduce apariția cariei dentare?

 

Studii realizate de experți și cercetători arată că acest lucru se poate realiza prin:

  • Modificarea obiceiurilor alimentare: - reducerea frecvenței meselor și gustărilor (maximum 5 pe zi) limitând astfel consumul de glucide
  • Îmbunătățirea măsurilor de igienă bucală:
    • Ameliorarea eficienței periajului dentar
    • Utilizarea unei paste de dinți cu FLUOR de cel puțin 2 ori pe zi
    • Utilizarea aței dentare măcar o dată pe săptămână
    • Fluorizare:
      • Folosirea de comprimate cu fluor ca și o alternativă la fluorizarea apei din rețea
      • Realizarea de fluorizări profesionale o dată sau de două ori pe an
  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor molarilor și/sau premolarilor proaspăt erupți pe arcade

 

Știați că?

 

  1. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă la sân sau cu lapte praf industrial până la vărsta de 6 luni, deoarece o diversificare precoce expune copilul la alergeni prin imposibilitatea sa de a digera și metaboliza toate alimentele.

  2. Laptele de mamă sau cel de vacă este considerat ca și un potențial cariogen atunci cand este consumat cu un biberon în timpul nopții înainte de vârsta de 3 ani.

  3. Brânza consumată la sfrșitul meselor are un efect protector al dinților.

  4. Fructele și legumele crude sunt slab cariogene, fiind recomandate intre mese la copii.

  5. Dulciurile lipiciose, de tipul caramelelor, cresc timpul și suprafața de expunere a țesuturilor dure dentare la agenții demineralizanți.

  6. O bucată de branză consumată imediat după un aliment dulce va diminua efectul cariogen al zahărului.

  7. Gustările dulci în afara meselor sunt ânmod particular nefaste pentru dinți.

  8. Cantitățile importante de zahăr ingerate, vor fi mai puțin cariogene dacă ele sunt consumate în timpul meselor și nu de mai mult de 4 ori pe zi.

  9. Băuturile carbogazoase și alimentele acide consumate frecvent duc la apariția eroziunilor la nivelul coletului dintelui.

  10. Cariile netratate ale dinților temporari reprezintă un factor favorizant în apariția cariilor la dinții permanenți.

 

Samusmed - toate drepturile rezervate. Samusmed.ro