Endodonția este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă de tot ceea ce înseamnă interiorul dintelui (cameră pulpară și canale radiculare). În cadrul ei se previne, se diagnostichează și se tratează bolile pulpei dentare și infecțiile peri-apicale, adică ale osului din jurul vârfului rădăcinilor dintelui.

Tratamentul endodontic este efectuat atunci când pulpa dintelui este afectată într-un mod ireversibil prin fenomene inflamatorii/ infecțioase sau când este necrozată și dintele poate fi considerat mort. Nerealizarea tratamentului endodontic în aceste faze poate conduce la propagarea infecției, respectiv a bacteriilor, dincolo de vîrful rădăcinii, în țesuturile dure (os) și moi învecinate, și la formarea unui abces. Acest proces patologic cauzează dureri spontane, surde, continue și foarte intense, exacerbate de contactele ocluzale. Întreaga simptomatologie poate să dispară doar prin realizarea unui tratament endodontic corect, adică prin îndepărtarea pulpei infectate și dezinfectarea canalelor radiculare.

Inflamația și infecția pulpei au cauze multiple, cum ar fi: caria dentară, tratamente repetate ale aceluiași dinte, fisuri sau fracturi dentare. Și un traumatism poate duce la inflamația pulpei chiar dacă în mod vizibil dintele nu prezintă urme de fractură.

Cum se realizează tratamentul endodontic?

În primul rând, medicul dentist vă va face o radiografie preoperatorie pentru a vedea toate detaliile legate de camera pulpară (poziție, volum, calcifieri), de canalele radiculare (numărul lor, orientare, permeabilitate, lungime), precum și de starea parodonțiului marginal.

După administrarea unei anestezii locale sau loco-regionale, medicul vă aplică sistemul de digă pe dintele în cauză pentru a-l izola de restul cavității bucale. Acest sistem de izolare, foarte eficient, constă dintr-un cadru de plastic sau metalic, de marginile căruia se prinde o folie de latex, de unică folosință. Folia este fixată în porțiunea sa centrală de dinte, prin intermediul unei cleme metalice, astfel încât coroana dintelui în cauză să fie în mod etanș izolată de restul cavității bucale.

           

Sistemul de digă oferă foarte multe avantaje atât medicului cât și pacientului:

  • Ajută pacientul să țină gura deschisă, iar în timpul tratamentelor mai lungi să-și odihnească articulația temporo-mandibulară și musculatura prin contactul ușor al arcadelor pe crampon,

  • Evită ingestia de către pacient a substanțelor chimice iritante, folosite în cursul tratamentului endodontic,

  • Evită riscul aspirării sau înghițirii de către pacient a materialelor solide sau a micului instrumentar folosit în prepararea și obturarea canalelor,

  • Împiedică contaminarea canalelor radiculare cu salivă și bacterii din cavitatea bucală, păstrând asepsia pe tot parcursul tratamentului, incusiv în momentul realizării de radiografii intraoperatorii ajutătoare,

  • Împinge obrajii și limba, degajând câmpul operator,

  • Împiedică aburirea oglinzii, perimițând medicului dentist să se concentreze asupra actului medical minuțios,

  • Permite pacientului să-și înghită singur saliva fără să mai fie deranjat de zgomotul și prezența uneori jenantă a aspiratorului.

Tratamentul endodontic va fi continuat apoi prin realizarea unei cavități de acces în coroana dintelui, îndepărtarea pulpei camerale și a celei intracanalare cu ajutorul instrumentelor manuale sau rotative. Canalele vor fi permanent dezinfectate cu soluții irigante pe tot parcursul lărgirii lor mecanizate. Medicul dentist va umple apoi aceste canale cu materiale biocompatibile (de tipul gutapercăi) ce vor asigura etanșeitatea spațiului endodontic pe termen lung. De cele mai multe ori, peste obturația de canal se va pune un pansament provizoriu până la următoarea ședință, când se va începe restaurarea coroanei. La finalul tratamentului se va realiza o radiografie de control pentru a verifica calitatea tratamentului efectuat.

În mod obligatoriu, dintele tratat endodontic trebuie reconstituit și coronar, fie prin materiale de obturație coronară, fie prin acoperire cu o coroană de înveliș. Astfel, dintele este protejat, asigurându-i-se o durată de viață cât mai îndelungată pe arcadă, în deplinătatea funcțiilor sale masticatorii.

Atenție! Câteva zile după realizarea tratamentului endodontic dintele poate fi ușor sensibil, cu atât mai mult cu cât înainte pulpa a fost inflamată sau infectată. Acest disconfort va dispărea ușor cu ajutorul analgezicelor uzuale. Dacă durerea persistă mai multe zile la rând, pacientul trebuie să-i comunice medicului dentist problema sa.

De știut :

- dintele tratat endodontic se poate fractura atunci când este restaurat provizoriu și este solicitat exagerat prin forțele masticatorii zilnice. Este deci puternic recomandat pacientului să se prezinte cât de repede posibil la medicul dentist pentru a-și finaliza tratamentul început.

     

 

Înainte                                                                       După

                           

Samusmed - toate drepturile rezervate. Samusmed.ro